сряда, 18 август 2010 г.

Приятел в нужда - жив дявол!


Приятелството означава междуличностна връзка, която се изразява в поведение на сътрудничество и подкрепа,взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случай на нужда или на криза. Приятелите са хора, които взаимно се радват на компанията си и проявяват лоялност един към друг, помагат си в трудни моменти, обменят съвети и си връщат един на друг жестовете. За някои хора приятелството означава и просто доверието, че другия няма да ти навреди. Ценностите, които човек открива в приятелството си си с други хора, често са резултат от това, което те демонстрират като редовно поведение. Една от най-известните фрази за приятелството е казал Аристотел " Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела"
И любовта е вид приятелство, когато мъжа и жената вървят в една посока, помагат си в трудни моменти и могат да разчитат един на друг и не е важно колко често казваш думата "обичам те", а колко често показваш,че човекът до теб е истински значим, също така фразата " не ти е приятел онзи който ти бърше сълзите, а този който не те кара да плачеш" звучи като клише, но все пак разкрива що е то това приятелство.
За съжаление има много "приятели", които ти бършат сълзите,след като преди това са те разплакали и дори им доставя неистово удоволствие да се надсмиват над жалката ти съдба. Има и много "приятели" ,за които ти би дал живота си, а те дори не биха си мръднали пръста за теб. За съжаление познавам много такива "приятели" , макар че тук процесът става едностранен - единият е приятел, а другият просто ползвател. Единият върши услуги и помага, другият се възползва от тях и не се чувства длъжен за нищо. И ако трябва да ги наречем тези хора - ползватели(егоистично настроени същества,с чувство на превъзходство над всичко и всички) можем да ги причислим към паразитите на обществото, те рано или късно биват премахнати.
По някой път се чудя, как има такива добродушни същества,всеотдайни и услужливи, които вкрайна сметка не получават нищо насреща от "приятелите си" и въпреки това пак са готови на саможертва - мисля да ги нарека донори. И ако приятелството е това донора да дарява безприкословено и безвъзмездно,а ползвателя да взима без да дава, май трябва да се измисли нова дума за този вид приятелски взаимоотношения ,защото думичката приятел вече не звучи актуално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар