неделя, 20 юни 2010 г.

Що е то маската ?


Всеки от нас слага маска на лицето си, за да може да я види заобикалящият ни свят. Но какво всъщност представлява тя? Може би прикрива слабите ни места или недостатъците ни или просто е защитен щит, който ни пази от цялата мръсотия на човечеството.
Като всеки бал с маски,вечерта е лъскава, безупречна, парад на суета и изящество, миг, в който можеш да сложиш маската и да избягаш от себе си, да отидеш в един друг(измислен от себе си) свят, свят в който ти,(твоята маска) може да бъде олицетворение на всичко онова,което ти се иска, но не можеш в действителност да бъдеш. Маската ти дава възможност да излъжеш себе си и околните,без това да накърни собствените ти чувства,защото те остават скрити. Криейки се под фълшивото си Аз, можеш да поживееш известно време в опияняващата илюзия за себе си, която си създал и да се радваш на творението си, но като всеки бал с маски идва неминуемо и неговия край, в който светлините блесват, маските се свалят и оставаш само Ти - един напълно непознат персонаж - актъор, който е изиграл безупречно ролята си и на който е време вече да слезне от сцената. Тогава ,някъде там настъпва часът на истината, дали постоянно маската да стои на лицето ти или да бъдеш Ти - самия себе си. Изборът е труден,вечата дилема............"да бъдеш или да не бъдеш".........един актъор в измислен свят или да останеш само Ти - истински,неподправен, гол за света.
Какво печелиш и какво губиш? Поставяйки везните,всеки от нас може ясно да си направи равносметка - какво печеля; илюзия,задоволство,...................А какво всъщност губя - себе си!
Всеки един от нас има право да избира ,дали да се скрие под собствената си маска или да остане себе си!

2 коментара: